Näsby - med näsan i vädret!

Näsby är ett av de största områdena i Kristianstad. Öster om Snapphanevägen breder Kristianstads största industriområde ut sig, medan väster om denna väg återfinns bostadsområdena Gamla Näsby och Gamlegården.


Snapphanevägen utgör en effektiv och mycket vacker avdelare av Näsby. Till höger ligger Gamla Näsby och till vänster Näsby industriområde. Allén utgörs av nyligen utsprungen hästkastanj (Aesculus hippocastanum).


Näsby industriområde är Kristianstads största. Störst av alla industrier är Starka Betongindustrier som bland annat levererat till rådhusbygget (kvarter Christian IV). Såsom framgår på skylten är de flesta företag privata...
men här finns också C4 Energi, C4


Gamla Näsby domineras av relativt låga flerfamiljshus och villor. Många av husen har ett ganska gemytligt utseende.


Här finns även ett Skrädderi.


Stora delar av Gamla Näsby domineras av småhus.


Ett stort parkområde mitt i Näsby. Fotografen står på en konstgjord backe.


Näsby skola med Snapphanevägen i bakgrunden. En lönn invid Näsbychaussén står i full blom.


Ett gräsandspar (
Anas platyrhynchos) ligger och vilar i försommargräset.

Området Gamlegården är Kristianstads motsvarighet till Rinkeby, Rosengård och Bergsjön så tillvida att det är ett utpräglat miljonprogramsområde. Men till skillnad från storstädernas miljonprogramsområden verkar Kristianstads motsvarighet vara betydligt mer framgångsrikt. Det kommunala bostadsbolaget, ABK, har också storsatsat på området genom att göra om omgivningarna till en enda stor park med ett stort inslag av de för svenska förhållandena mindre vanliga trädarterna avenbok (Carpinus betulus) och naverlönn (Acer campestre). Man har också ett projekt där intresserade boende mot sänkt hyra för sköta en del av trädgårdsarbetet, vilket i praktiken gjort Gamlegården till en vacker blomsterpark, som blommar nästan året om tack vare det milda klimatet. Rosorna blommar ända in i januari.


Gamlegården. Träden närmast är övervägarna naverlönnar. Väster om förskolan ligger ett stort parkområde som t.o.m. innehåller en badplats.


Avenbokarna står tätt!


Näsby och Gamlegården trafikeras av busslinje 1, som har en turtäthet på 10-15 minuter. På morgonen går det en buss var 5:e minut(!), mycket imponerande med tanke på stadens storlek.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0