Västra Kristianstad

Till skillnad från Östra Kristianstad finns mycket av våtmarkerna kvar på västra sidan av Kristianstad. Isternäset ingår t.ex. i kärnområdet i Kristianstads Vattenrike.




Vi börjar där Härlövsängaleden (som byggdes på 80-talet) korsar Helge å.

Vi börjar på Isternäset i nordväst strax söder om Helge å. Här finns prominadstråket Linnérundan uppkallat efter vår största botanist och systematiker.


Helge å med Kristianstad i bakgrunden.

Områdena på ömse sidor om Härlövsängaleden användes som soptipp under andra hälften av 1900-talet. Tänk att man kunde placera en soptipp mitt i vattenriket. Helt galet, ju! Idag har man täckt över(!) soptippen och ska anlägga gräsytor och kanske till och med en amfiteater ovanpå.


Gamla tippen.


Idag utvinns metangas från de gamla soporna. Gasen förbränns i Allöverket. Eftersom metan är en mycket kraftig växthusgas är det alltså en ren miljövinst att elda upp gasen och dessutom ta vara på energin (fjärrvärme). Genom att oxidera metangasen till koldioxid minskar klimatpåverkan minst 25 ggr.


Åtsikt åt öster, d.v.s. in mot centrum.

Åt väster följer vi nu Linnérundan ett stycke.


Linnérundan


Här kantras Linnérudna av vatten och av kirskål (
Aegopodium podagraria) i mängd.


Här växer även löktrav (
Alliaria petiola), svalört (Ranunculus ficaria) och maskros (Taraxacum spp.).


I gölarna växer vanlig andmat (Lemna minor) en av få svenska växer i familjen Kallaväxer (Araceae). Andmaten och dess närmaste släktingar är troligen de minsta blomväxter som finns i Sverige. Den enda roten hos vanlig andmat (Lemna minor) är bara centimeter lång. Andmatsväxterna (underfamiljen Lemnoidae) kan absolut blomma men gör det sällan. Istället förökar de sig asexuellt genom delning. Släktingar till den vanliga andmaten är vanlig i akvarier.


Det växer ocskå krusbär här (
Ribes uva-crispa) som ger ett av de bästa bären i världen! (De svarta bären på bilden tillhör dock busken slån (Prunus spinosa) och är alltså fjolårsbär. Krusbären mognar i juli-augusti och är gröna (vilket ju annars är ovanligt för bär).


Man har även byggt ett fågeltorn...


...med en fantastisk utsikt över Vattenriket. De olika videbuskarna (Salix
spp.) blommar och bladen är på väg fram.


Vattenrikets kärnområde är ett paradis för fåglar. Här sitter en rödhake (Erithacus rubecula) är det väl och sjunger.

Vi åker söderut på Härlövsängaleden och passerar strax motorvägen söder om området Vilan.


E22 mot Malmö - tillika väg 21 mot Helsingborg.

Strax intill motorvägen, i området Vilan, finns den farligaste platsen i hela Kristianstad - i alla fall om man är gris. Här dör det fler än på CSK (räknat individ för individ).


SCANs slakteri: vårt bröd - grisarnas död.

Men Vilan handlar inte bara om den eviga vilan, utan här finns också betydligt positivare verksamheter:


Vilans skola - byggd i typisk skånsk stil.


Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga - mer känd som mormonkyrkan.

Vi lämnar nu Vilan och beger oss över till andra sidan motorvägen. Här möter oss området Hedentorp kantat av väldiga åkrar:


Den här åkern ligger ner mot en meter under havsytan. De närmsta husen (i Hedentorp) ligger ganska precis på havsytans nivå.


De låglänta åkrarna åt andra hållet. Stora delar ligger nära havsytans nivå - de närmsta delarna till största delen under.

Skillnaden jämfört med våtmarkerna i norr (längst upp i inlägget) kunde inte bli större. Där var det blött, sumpigt och vilda våtmarker medan det här är torrt (någorlunda i alla fall), odlat, bebyggt och ordnat. Åkern närmast på bilden ovan ligger ner mot 1 meter under havsytan, d.v.s. mer än 2 meter under Helge ås yta under högvatten. Hur är det möjligt?



...jo med diken förstås...


... och förstås en rejäl pumpstation. Detta är Hedentorps pumpstation som har en kapacitet inte långt efter Pyntens pumpstation på andra sidan Helge å/Hammarsjön. Hedentorps pumpstation lyfter vattnet i dikena cirka 3 meter innan det kan släppas ut i Hammarsjön.

I nästa avsnitt ser vi på Vallprojektet på västra sidan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0