Kristianstads vattenrike

Vattenriket, som numera är ett inregistrerat varumärke, utgör de delar av Helge ås avrinningsområde som ligger inom Kristianstads kommun. Men vattenriket utgör mer en så. I detta inlägg fokuseras på de delar som utgör kärnområdet och som också ligger centralt beläget i själva Kristianstad - för vilken annan stad har väl ett träsk mitt i centrum?

Vattenrikets kärnområde utgörs av områdena kring Helge å omedelbart väster om centrala Kristianstad.


Vattenrikets kärnområde - ett våtmarksområde med åfåror



Närheten till stadens absoluta centrum är slående.


Biologiskt är Vattenriket ett högintressant område för både botaniker och zoologer.

I vattenrikets kärnområde finns t.ex. den annars mycket sällsynta korgblommiga växten Senecio paludosus - gullstånds på svenska.


Gullstånds i Vattenriket.


Kristianstad är också ett eldorado för fågelskådare. T.ex. sägs att man kan se havsörn flyga över gågatorna
På Vattenrikets hemsida kan man följa ett pilgrimsfalkspar online.

För att föra naturen till allmänheten och tvärtom har Kristianstads kommun byggt ett Naturum. Byggnaden kallades av arkitekten "Redet i vassen". Det är nog ett ganska passande namn eftersom Naturumet smälter in rätt väl i våtmarken:


Naturum - Redet i vassen


Naturumet blev Sveriges mest besökta Naturum under 2011 och innehåller flera utställningar, ett mysigt café en mindre shop och snygga toaletter. Utanför finns också en mindre amfiteater med en konstgjord sjö i mitten.

Från Barbacka finns det en mysig gångväg som i ordningsställdes 1993. På sommaren (med lågvatten) ser det ut så här:


Vattenstånd +0.6 m.


När det är högvatten (ofta på vintern) står vattnet omkring en meter högre och björkstammarna står likt öar i vattnet.

Spången ovan kan till och med bli dränkt när det är högvatten såsom på denna bild från januari 2012:


Jan 2012. Vattenstånd +1.3 m.


Högvatten innebär att stora areal kan överstämmas vid Isternäset nordväst om centrum, såsom framgår av nedanstående bilder:


Isternäset.



Här är det torrt vid lågvatten. Marken används på sommaren som betesmark för kor.
Bakom/under vallen går genomfartsvägen Härlövsängaleden som byggdes 1989.

Söder om Kristianstad ligger Hammarsjön eller Helge sjö som den logiskt nog kallades förr. Det är ingen vanlig sjö. Snarare är det en "permanent översvämning" av Helge å. Således är Hammarsjön endast någon meter eller så djup (men varierar förstås beroende på vattenståndet i Helge å). I någon mån utgör också Hammarsjön en havsvik eftersom saltvatten någon eller några gånger per år tränger in så långt som till Hammarsjön. Det medför speciella krav på de organismer som lever i sjön.


Hammarsjön sedd från Hammarslundsvallen i oktober 2011.


Vid högvattnet i jan 2012 översvämmades gångvägen vid Hammarsjövallen.

Eftersom Kristianstad ligger är en med svenska mått mycket lågt belägenstad (på mellan -2.4 m och ca +5 meter) krävs att kommunen håller koll på vattenståndet. För detta använder man ett system kallat Floodwatch som även det finns online. Där prognostiseras vattenståndet cirka en vecka framåt.

Kommunen har det senaste decenniet lagt ner ett mycket digert arbete inte bara på att kraftigt förstärka Hammarlundsvallen, utan även att bygga en rad andra vallar och pumpstationer för att hålla Kristianstad säkert även vid högvatten.

Dagvatten öster om Helge å måste alltid pumpas upp eftersom det går via Stordiket som ligger på -3 m. Dagvatten väster om Helge å måste alltid pumpas upp (gäller söder om motorvägen) och framförallt vid högvatten (gäller norr om motorvägen).




Idag handlade det mycket om vatten. I nästa inlägg beskrivs inte hur vatten kommer till Kristianstad utan hur människor gör det.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0