Christian IVs Christianstad

Kristianstad är en fantastisk stad. Få städer har ett lika mysigt och klassiskt centrum - och få städer har en så spännande historia och så vackra omgivningar. Inga andra svenska eller danska städer torde ha ett träsk mitt i centrum (Vattenriket).

Staden grundades av kung Christian IV 1614 på den tiden som Skåne var danskt. Än idag vimlar det om anknytningar till kung Christian över allt i Christianstad (kommunpolitikerna ville faktiskt ändra tillbaka till den gamla danska stavningen med Ch så sent som på 90-talet men fick nej av Sveriges regering).


Stadens symbol och kung Christians monogram - här i penséer mitt i
stan.


Stora torg. Notera monogrammet i stadens blå flagga.

Lilla torg. Stadens mysigaste torg. Här bedrivs ofta torghandel. Huset
där Handelsbanken nu huserar tillhörde tidigare Skånska banken.


Hotell Christian IV. Kranen jobbar med grannkvarteret som också heter
Christian IV. Där ska stadens nya rådhus byggas.



Heliga trefaldighets kyrka.


Till och med sight-seing-båten bär namn av kung Christian IV.


Mitt i stan, mellan centrum och Helge å, ligger oasen Tivoliparken.


Öster om centrum (i stadsdelen Österäng) finns nedanstående monument som sägs visa det "svensk-danska samarbetet" som ledde till att Kristianstad byggdes. Notera Christianstads symbol - Christian IVs monogram i mitten:



Texten på ena änden lyder:

Vi har varit inne i Skåne och till största delen avbränt så att [...] staden Vä uti aska och hava intet motsånd haft utan grasserat, skövlat, bränt och ihjälslagit alldeles efter vår egen vilja. Gustaf (IV) Adolf 1612.

På den andra sidan berättas om det danska motdraget: Först skal Væ borgare naar de hafve afhöstet den gröde som nu er i jorden icke mere plöige och saa udi Væ jordar. Christian (IV) 1614.

Den gamla staden Väs invånare fick alltså ta sitt pick och pack och flytta till den nyanlagda staden Christianstad belägen på halvön Allön mellan Helge ås träskmarker i väster och Nosabysjön i Öster. Även i norr var det träskmarker och i söder låg vad som idag kallas Hammarsjön. På så sätt skulle danskarna kunna försvara Christianstad mot anfallande svenskar. Ett omfattande system av vallgravar byggdes också. Dessa fylldes först igen på 1800-talet.

Vä är idag en småort strax utanför Kristianstad. I allt väsentligt fungerar den som en förort eller rent av stadsdel i Kristianstad. Stadsbussarnas linje 2 vänder här. Nedan visas en gammal ruin i Vä.


Kristianstad är idag en flerkärning tätort. Kommunen har cirka 80 000 invånare medan själva tätorten endast har runt 35 000 invånare. Det beror delvis på att de-facto-stadsdelarna Hammar, Hammarslund, Viby, Vä och Norra Åsum räknas som egna tätorter. Själva centralorten har haft svårt att expandera eftersom de vidsträckta våtmarkerna och sjöarna satt sin naturliga begränsning; om hur man tacklat detta återkommer vi till i nästa inlägg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0