Ekenabben - inte bara näbbar

Ekenabben ligger utanför Hammarslund, söder om Kristianstad. Det är en naturlig oas präglat om skogspartier som är mer eller mindre sumpskogslika. Här finns också en vidunderlig utsikt i fågeltornet där man kan skåda över våtmarkerna och Hammarsjön.


"Den svenska regnskogen" - vildvuxna sumpskogar tillhör de mest artrikaste i landet.


Lummig grönska vid Ekenabben.


Ormöga (
Omphalodes verna) växer rikligt vid Ekenabben. Ormögat tillhör familjen Strävbladiga och liknar förgätmigejerna (Myosotis spp.) men bladen är större och har en karaktäristisk form.


Humleblomster (
Geum rivale).


Uppländsk vallört (Symphytum
xuplandicum) är en fertil hybrid. Vanligen är hybrider infertila, och således ovanligare än föräldraarterna. Men, den uppländska vallörten är fertil och dessutom vanligare än föräldraarterna.


Den blötaste delen i sumpskogen domineras av klibbal (
Alnus glutinosa) och viden (Salix sp.)... och av...


...
... slingeväxten kransslinga (Myriophyllum verticillatum).


Kransslingan - skiljs från axslinga (
M. spicatum) genom att ha grön stjälk och rakare småblad, och skiljs från hårslinga (M. alternifolium) genom att ha bladen tätt längs stjälken. Många undervattensväxter har denna typ av små, nästan barrliknande blad (eller som här småblad), vilket åtm. delvis kan förklaras av att koncentrationen - och diffusionen - av koldioxid är sämre under vattnet. Genom att ha små (små)blad blir den relativa ytan (ytan/volymkvoten) stor vilket förbättrar upptaget av koldioxid.


Utsikt över Hammarsjön och dess strand.

I nästa avsnitt ser vi på Kristianstad som miljöstad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0